Opdracht verstrekken
Wie geeft opdracht voor een verkeersveiligheidsaudit op rijkswegen?
De opdrachtnemer van het infrastructuurproject is verantwoordelijk voor het laten auditen van het project. Dit kan de wegbeheerderzijn, maar meestal wordt de planvoorbereiding en/of realisatie uitbesteed aan een marktpartij. Deze marktpartij is dan ook opdrachtgever voor de audits en moet er op toezien dat op de juiste momenten wordt geaudit.
Wie mag een audit uitvoeren?
Rijkswegen
Een verkeersveiligheidsaudit wordt uitgevoerd door een auditteam. Voor het auditen van Rijkswegen geldt te allen tijde dat een auditteam uit twee gecertificeerde auditors Rijkswegen bestaat.
Overige RISM-wegen
Een auditteam voor RISM-wegen (die niet in beheer zijn van Rijkswaterstaat) bestaat uit minimaal één gecertificeerde auditor Rijkswegen. Bij voorkeur bestaat een auditteam uit twee auditors, waarbij wordt voorgesteld om maximaal één niet-gecertificeerde auditor, die aantoonbaar deskundig is op het gebied van verkeersveiligheid op N-wegen, toe te voegen aan het auditteam. De inzet van een tweede auditor gaat verder dan het RISM-voorschrijft en is feitelijk een keuze die per wegbeheerder kan worden gemaakt.
Algemeen
In alle gevallen geldt dat het auditteam indien nodig advies vraagt aan een specialist, bijvoorbeeld op het gebied van verkeersregeltechniek.
De auditors moeten de audit als onafhankelijk team uitvoeren. Daarom mogen ze geen enkele betrokkenheid hebben (gehad) met de projectorganisatie in relatie tot het project of betrokken zijn bij het project en/of de opdrachtnemer van het infrastructuurproject. Auditors leveren hiervoor vooraf een verklaring van onafhankelijkheid en geheimhouding af. Het KoVa houdt toezicht op de onafhankelijkheid van de auditoren.
Kijk hier voor de lijst met gecertificeerde verkeersauditoren rijkswegennet.
Eisen aan de opdracht
Om een audit goed te kunnen uitvoeren is een aantal documenten nodig en in de pre-openingsfase is toegang tot de weg nodig. Een overzicht van de aan te leveren documenten staat in het geval van Rijkswaterstaat in het Kader Verkeersveiligheid Deel A. Voor overige wegbeheerders is het overzicht opgenomen binnen de eigen specifieke kaders. Het is de verplichting van de opdrachtgever van de audit om de veiligheid te borgen. De audits mogen alleen worden verricht met de vereiste vergunningen en ontheffingen.
De opdrachtgever is verantwoordelijk voor het tijdig opleveren van de benodigde documenten. Is Rijkswaterstaat de opdrachtgever? Dan leest u hier meer over in het Voorschrift voor de Verkeersveiligheidsauditor Rijkswegennet. Voor overige wegbeheerders is dit opgenomen binnen de eigen specifieke kaders.